Omgeving

Heuvelland Zuid Limburg: vijfsterren landschap

Stichting natuur en milieu heeft het Geul- en Gulpdal met maar liefst vijf sterren bekroond. Rott ligt in dit prachtige heuvellandschap met nostalgische dorpjes en vakwerkhuisjes, omgeven door groene weides, kleurrijke hoogstamboomgaarden, wijngaarden, beekjes en bossen. Het Mergelland heeft een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes. De Rott blinkt zelfs daarin uit door het unieke uitzicht en het ligt bovendien nog in een stiltegebied.

  

Hoeve Rott

Het geluid van een koe in de avondnevel, een trekker in de verte en de wind in het gebladerte geven een kader aan de stilte. Waar haas en vos zich goedenacht wensen ligt de Rott; vooruitgeschoven heuvel uit het Vijlenerbos. Een logeplek in het Geuldal met een eenmalig uitzicht op de tegenoverliggende heuvels van Schwei- tot Hulsberg. De blik scheert over de Elzet en de Suikerknip, de Dunnenbosch, Gulperberg en Dolsberg die als coulissen achter elkaar liggen langs de Geul. Het geeft het landschap diepte en een gevoel van geborgenheid. Verschillende beekjes ontspringen hier in ontoegankelijke bosjes die daardoor een schuilplaats bieden aan fazant, konijn en ree. Een afgestorven wilg aan het beekje biedt huisvesting aan een wespenvolk en ook aan een kolonie hoornaars. Soms zie je ze met vier of vijf aan- of afvliegen. Op weg naar de vijver vult zich de lucht met de geur van munt waar we op stappen. In de boomgaard staan zeldzame bloemen en planten. De meidoornhagen geven een veilig onderkomen aan de mussen die zich hier nog in zwermen laten zien en de vijver dient elk jaar als broedplaats voor een gezinnetje ganzen en een koppeltje wilde eenden. ’s Avonds buitelen de vleermuizen hier boven het water op zoek naar hun maaltje. In de voorzomer lichten tegen valavond her en der glimwormpjes op, op zoek naar een partner. De Rott is voor elk wezen een veilige haven en een goede plek om tot rust te komen. Bekijk onze foto's.

Rott

Buurtschap Rott heeft authentieke vakwerkhuizen, een dorpspomp, een bakhoes, een Ecohut (duurzaam wonen) en tal van mogelijkheden om te onthaasten, verwonderen en weer in balans te komen. Naast de vitaliserende activiteiten vanuit Hoeve Rott kunt u in in dit dorp ook terecht voor paardenspiegeling, hondenreflectie, kunst, creatieve activiteiten, massages, Qi-therapie.

Vaals

Vaals ligt 27 km ten oosten van Maastricht (N278), 20 km ten zuiden van Heerlen (N281) en 4 km ten westen van Aken (N278). U bereikt Vaals per auto via de N278 (rijksweg Maastricht-Vaals). Vaals is een grensplaatsje: Aken, Luik en Maastricht liggen er vlakbij. In het centrum vindt u een aantal monumentale gebouwen, een diversiteit aan winkels en gezellige terrasjes die uitnodigen om lekker te relaxen en culinair te genieten. De weekmarkt op dinsdag is een leuk uitje. Klik hier voor een kort videofragment over Vaals. Bezoek het Drielandenpunt en ontdek de uitgestrekte Duitse, Belgische en Nederlandse bossen. Het Drielandenlabyrint is het grootste doolhof in Europa en geeft een onvergetelijke belevenis voor jong en oud.

Vijlen

Vijlen is meer dan een spraakmakende lappendeken met uiteenlopende horeca waar iedereen zich thuis kan voelen en hartelijke gastvriendelijkheid die uitnodigt om vooral nog eens terug te komen met vrienden en familie. Vijlen is ook meer dan dat Bergdorpje dat vaak als eerste plek in Nederland de sneeuw mag begroeten of met ludieke acties het toonbeeld is van succesvolle branding. Vijlen is qua omgeving alleen al de moeite waard met zijn unieke heuvellandschap en kleurrijke mensen. Vijlen is:

  • Officieel het hoogste dorp van Nederland;
  • Ook het dorp met de hoogst gelegen kerk van Nederland;
  • Het dorp met het grootste bos van Limburg;
  • De plek met twee officiële stiltegebieden en heel veel buitengebied voor natuurlijke en bewuste onthaasting; een eldorado voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers;
  • Trotse houder van de internationale Cittaslow erkenning, de enige in Limburg;
  • De thuisbasis voor de grootste wijngaard van Limburg en tevens oudste rode wijngaard van Nederland;
  • Actief in het organiseren van evenementen en festiviteiten;
  • Meer lezen: surf naar www.Bergdorpje.nl.

Zuid-Limburgs Heuvelland:

In het Zuid-Limburgs Heuvelland is zoveel te ontdekken. Van uitgestrekte plateaus, pittoreske dorpjes tot het glooiende landschap.

Meer foto's bekijken